Fritert sjøkreps

Lokal sjømat

Med gressløkmajones og crispy salat

Laget av: Raymond Grimstad fra Dilla Holding og matbloggen Kokken og Konditoren

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Fritert sjøkreps med gressløkmajones og crispy salat

Middag, smårett

Enkel

Under 20min

Ingredienser

Oppskriften er til 4 personer

Fritert sjøkreps

1 stk stor eller 2 stk små sjøkreps per person

100 gr hvetemel

150 gr panko (paneringsmel)

1 stk egg

Litt vann

Tangpulver

Frityr olje

Gressløkmajones

1 stk egg

½ ss dijon sennep

½ ss sitronsaft

Litt salt

En god neve gressløk

2-3 dl rapsolje

Crispy salat

1 stk liten fennikel

4 stk reddik

1 stk godt eple

Dill

Eventuelt urter og spiselige blomster

Sjøkreps er typisk råvare fra de dype fjordene på Vestlandet og en delikatesse som krever kort tilberedning. Denne råvaren egner seg derfor perfekt når du skal briljere på kjøkkenet hjemme, men ikke har all verdens med tid. Oppskriften kan også lett tilpasses med for eksempel hvit fisk.

Slik gjør du

  1. Sett kniven i krysset på hodet til sjøkrepsen og kutt fra halen slik at du deler hodet i to.
  2. Vri av halen på sjøkrepsen og legg halene flat på et ark med bakepapir. Brett bakepapiret slik at du pakker inn halene og pakk så inn i plastfolie. Frys halene i minst 1 døgn. Ta vare på hodet og klør, det kan brukes til kraft.
  3. Ta ut halene av frysen og tin i romtemperatur. Når du skal skrelle halen så presser du den litt sammen slik at den knekker, nå kan du skrelle slik som en reke. Husk og fjern tarmen.
  4. Dryss halene med litt salt og vend i hvetemel, før du dypper i sammenvispet egg med litt vann og til slutt dekker med panko som du har tilsatt litt tangpulver i.
  5. Friter sjøkrepshalene på 170 grader i 5-6 minutter til de gyllen og sprø.
  6. Ha egg, sennep, sitronsaft, salt og grovhakket gressløk i et litermål. Miks sammen med en stavmikser og spe inn olje til du får en tykk og jevn majones.
  7. Smak til med salt, sitronsaft og evnt mer sennep.
  8. Høvle reddik og fennikel i tynne skiver, legg i vann med isbiter.
  9. Plukk fine buketter med dill, legg i vann med isbiter.
  10. Plukk fine blader av blomster eller urter.
  11. Rett før servering kutter du eple i staver slik at det ikke oksiderer.
  12. Ta ut reddik- og fennikel skiver av isvannet og tørk av på papir.
  13. Bland sammen til en salat og mariner med litt olivenolje og sitronsaft.
  14. Servering: Legg fritert sjøkrepshale litt til venstre for midten av tallerkenen. Legg en skje med majones ved siden av og avslutt med en fin salat. Topp gjerne sjøkrepsen med noen blomsterblader eller urter ekstra.

Se flere

Bergensretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Fiskesuppe

på hjemmelaget kraft.

Fritert sjøkreps

med gressløkmajones og crispy salat

Grillet tørrfisk

med lardo, hjertesalat, sennep og tang

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.

Plukkfisk

med syltet purreløk, crispy bacon og gressløk.

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Puspas

med syv kålsorter.

Raspeballer

med stekt bacon, stekt purreløk og sennepssaus

Røkerumpe

med sennepssaus og syltede grønnsaker

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Smalahove-bygotto

med geitost

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.