Kjøttsuppe

Lokal kjøttrett

med svineknoke og “mini-raspeball”

Laget av: Raymond Grimstad fra Dilla Holding og matbloggen Kokken og Konditoren

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Kjøttsuppe med svineknoke og «mini-raspeball»

Middagt

Middels

Over 60min

Ingredienser

Oppskriften er til 4 personer

Kjøttsuppe

1 stk røkt svineknoke

2 stk løk

2 stk gulrot

½  stk purreløk

½  stk sellerirot

Vann

Mini-raspeball

200 gr skrelt mandelpotet

2 stk eggeplomme

50 gr siktet hvetemel

50 gr fast ost (bruk gjerne lokal ost)

Salt og pepper

Urteolje

Nok urter til av du kan fylle opp til 3 dl i en blender (bruk gressløk, persille eller ramsløk)

2 dl raps- eller solsikkeolje

Grønnsaker

2 stk gulrot

½ stk purreløk

½ stk sellerirot

I denne retten kombineres to klassikere, kjøttsuppe og raspeballer, til en moderne rett med lange tradisjoner.

Slik gjør du

  1. Ha svineknoken i en gryte og dekk med rikelig med vann. Tilsett løk, gulrot, purreløk og sellerirot du har skrelt og kuttet i grove biter.
  2. Kok svineknoken i 4-5 timer på lav varme til kjøttet løsner lett fra beinet, da er den ferdig.
  3. Ta knoken ut av kraften når den er ferdig kokt og rens den for skinn, bein og sener mens den enda er litt varm. Avkjøl kjøttet og kutt i fine biter.
  4. Sil kraften og smak på den, er den for salt kan du vanne den litt ut, smaker den litt lite kan du koke den litt inn.
  5. Kok potetene til de er gjennomkokt, de må ikke fosskoke. Press de kokte potetene gjennom en sil og bland inn eggeplomme, siktet hvetemel, raspet ost. Kna deigen godt sammen.
  6. Lag små baller (på størrelse med en mellomstor klinkekule). Kok i lettsaltet vann i 2-3 minutter til de begynner å flyte. Ta ut av vannet og legg i en avlang form med litt godt smør.
  7. Ha urtene i en blender sammen med olje og miks sammen. Kok opp under omrøring og sil.
  8. Kutt grønnsaken i fine biter og kok i lettsaltet vann til de er mør

Servering:

Varm opp mini-rapseball, kjøtt og grønnsaker i litt av buljongen. Anrett pent i en dyp tallerken og tilsett 1 ss urteolje. Hell over varm buljong ved servering.

Server suppen med litt godt brød og smør til.

Se flere

Bergensretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Fiskesuppe

på hjemmelaget kraft.

Fritert sjøkreps

med gressløkmajones og crispy salat

Grillet tørrfisk

med lardo, hjertesalat, sennep og tang

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.

Plukkfisk

med syltet purreløk, crispy bacon og gressløk.

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Puspas

med syv kålsorter.

Raspeballer

med stekt bacon, stekt purreløk og sennepssaus

Røkerumpe

med sennepssaus og syltede grønnsaker

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Smalahove-bygotto

med geitost

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.