Russedessert

Lokal dessert

med karamellisert hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Laget av: Bjarte Finne, kjøkkensjef på Fretheim Hotel i Flåm

Lokalmat

Signaturretter

Oppskrift

Russedessert med hvit sjokolade og stikkelsbær

Dessert

Middels

30min

Ingredienser

Til 4 porsjoner

4 dl Saft etter ønsket smak

6 dl vann

1 ss sukker

90 g semulegryn

200 g hvit sjokolade

Russedessert er en søt og luftig klassiker laget på saft og semulegryn. Dette er en nostagisk rett som vil bringe frem barndomsminner for mange. Den er også kjent som trollgrøt, og kan tilpasses med friske bær og eventuelt serveres med vaniljesaus.

Slik gjør du

Kok opp saft og vann, ha i sukker. Tilsett semulegryna og kok i ca 15 minutter. Ta gryten av platen og i en bolle og pisk den i en kjøkkenmaskin til luftig og stivt ha i servering glas og setes i kjøleskapet til servering.

Karamellisert sjokolade kan du lage dagesvis i forveien. Det er enkelt, men krever litt tilstedeværelse.

Bryt sjokoladen i biter og legg den i en nonstickform. Sett den inn i ovnen på 160 grader. Den vil bli kornete og rar, men sakte, men sikkert, vil den få en gylden karamellfarge ettersom den karamelliserer seg. Avhengig av ovnen, kan det ta ca 10 minutter.

Server med sjokoladen og stikkelsbærsyltetøy.

Se flere

Bergensretter

Bøkling-rillettes

med flatbrød og syltet løk

Fiskesuppe

på hjemmelaget kraft.

Fritert sjøkreps

med gressløkmajones og crispy salat

Grillet tørrfisk

med lardo, hjertesalat, sennep og tang

Kjøttsuppe

med svineknoke og «mini-raspeball»

Persetorsk

med ertepuré og eple-smørsaus.

Plukkfisk

med syltet purreløk, crispy bacon og gressløk.

Prinsefisk

med reker, asparges, persillerot og butterdeig.

Puspas

med syv kålsorter.

Raspeballer

med stekt bacon, stekt purreløk og sennepssaus

Røkerumpe

med sennepssaus og syltede grønnsaker

Russedessert

med hvit sjokolade og stikkelsbærsyltetøy

Siderdampede blåskjell

med ramsløk

Smalahove-bygotto

med geitost

Speketallerken

med karamelliserte nøtter, syltede poteter, jordskokkchips og urtemajones

Tilslørte bondepiker

med rabarbra, epler, sitron og ingefær.